Shortcut of Time, Speed and Distance-2

August 25, 2016
6 Views

Shortcut 45:

Average speed when distances are same

                  S_a=\frac{2S_1S_2}{(S_1+S_2)}

Question:
Sai travels from her house to office at a speed of 50kmph. She suddenly returns home at a speed of 60kmph. What is her average speed?
Answer:
S1 = 50
S2 = 60
Sa = 2(50×60)/(50+60)
= 6000/110
= 54.54 kmph

Shortcut 46:
Average speed when time is same

     S_a=\frac{S_1+S_2}2

Question:
A man travels 400 km at 50kmph. He then travels another 320 km at 40kmph. What is the average speed?
Answer:
Time taken for 400km = 400/50 = 8 hours
Time taken for 320km = 320/40 = 8 hours
Since the time is same in both cases, use the above formula to find out the average speed.
S1 = 50
S2 = 40
Sa = (50+40)/2 = 45kmph

Shortcut 47:
Average speed when time or distance are not same

    S_a=\frac{D_1+D_2}{{\displaystyle\frac{D_1}{S_1}}+{\displaystyle\frac{D_2}{S_2}}}

Question:
A man travels 200 km at a speed 40kmph. He then travels 300 km at 50 kmph. Find his average speed.
Answer:
D1 = 200; D2 = 300
S1 =  40; S2 = 50
Substitute the values in the above equation, we get
Sa = (200+300)/[(200/40)+(300/50)]
Sa = 500/(5+6) = 45.45 kmph

Shortcut 48:
Least time to meet in a circular race

LCM(T_1,T_2,….)

T1, T2, T3, …. = Individual times taken by each racer to complete one circle.
Question:
Three persons participate in a race on a circular track of length 400m. They can run at a speed of 2mps, 4mps and 5mps respectively. How long will they take to meet in the starting point for the first time?
Answer:
Time taken by each person to complete one circle
Person 1 = 400/2 = 200 seconds = T1
Person 2 = 400/4 = 100 seconds = T2
Person 3 = 400/5 = 80 seconds = T3
LCM(T1, T2, T3) = 400 seconds
Time taken by them to meet at starting point for the first time = 400 seconds.

Shortcut 49:
Time taken to meet in a circular race for first time

LCM(RT_1,RT_2,….)

RT1 = Relative time taken for first and second persons to meet.
RT2 = Relative time taken for second and third persons to meet.
Question:
Three persons participate in a race on a circular track of length 400m. They can run at a speed of 2mps, 4mps and 5mps respectively. How long will they take to meet for the first time?
Answer:
RT1 = D/(S1 ~ S2); RT2 = D/(S2 ~ S3)
D = 400m, length of the track.
RT1 = 400/2 = 200 sec ; RT2 = 400/1 = 400 sec
LCM(RT1,RT2) = LCM(200,400) = 400
Time taken for them to meet for the first time = 400s

You may be interested

Daily Vocabulary from THE HINDU  – Episode 128 – May 29, 2017
English Language
0 shares87 views
English Language
0 shares87 views

Daily Vocabulary from THE HINDU – Episode 128 – May 29, 2017

Santhosh - May 29, 2017

Hello Friends, Based on the requests received from many users, we have introduced antonyms of the words that we are…

Introduction to Indian Cultural Heritage –Indian Culture and Tradition
General Awareness
0 shares83 views
General Awareness
0 shares83 views

Introduction to Indian Cultural Heritage –Indian Culture and Tradition

Santhosh - May 29, 2017

https://youtu.be/lK3oqU2WNY0  In the first session we will be knowing gist of everything.. More than 1.3 billion people live in Indian…

Components of Computer System – An Introduction to CPU, I/O Devices
Computer Awareness
0 shares75 views
Computer Awareness
0 shares75 views

Components of Computer System – An Introduction to CPU, I/O Devices

Santhosh - May 29, 2017

https://youtu.be/A1LwJRYiaho Welcome to the second session of computer awareness series. In the last session, we have seen about the history…